Modewoorden.
Oftewel woorden die een korte tijd ineens in zwang raken en daarna de vergetelheid in duiken. Zo verkeerde ik de laatste maanden regelmatig in een omgeving waar men, nadat een verwondering was besproken en uitgesproken afsloot met: Heel apart.
Even los van de morele dimensie die een dergelijke uitspraak impliceert is het wel lekker om heel apart te zeggen, zeker als een wat Drents/noordelijk tong in je mond is gevallen. Hieeeeeeellll apaaaart!! (jaaa)
Wat ik wel heel apart vind is de discussie over het bewustzijn van de patiënt. Niet zozeer dat hij meer of minder bij bewustzijn moet zijn. Maar zich wel bewust van de kosten die de patiënt genereert. Daartoe acht de minister het wenselijk dat de verzekeraar de patiënt, achteraf (dan is het dus al te laat, heeeellll apart), informeert over hoeveel centjes uit de schatkist door deze behandeling nu weer zijn verdampt. O nee, verdampen dat doe je op de beurs. Uit de beurs is het gewoon uitgeven. En dat die patiënt zich dat wel even heel goed moet realiseren dat dat niet goed is voor het land, voor de VVD, voor Sinterklaas en voor de eigen beurs en wie weet wat meer. Dus de volgende keer als dat been moet worden afgezet, denk je er nog wel eens weer over na. Of van die herhalingschemo zien we wel af. Ach dokter, die tweede meniscus, laat die maar zitten. Het is al zo prijzig.,…. Hoe stelt men zich dat eigenlijk voor?
Blijkbaar is de vooronderstelling dat er veel onnodige behandelingen plaatsvinden op initiatief van de patiënt. Dat zal ongetwijfeld wel eens gebeuren. Maar is dat nu echt de kostenpost die onze staatsschuld gaat dempen? Ik vind het een heel aparte redenering.
Maar echt heel apart is dat ik zo weinig hoor over het kostenbewustzijn van het zorgpersoneel. Ik durf er vergif (mits voorgeschreven en door de apotheek afgeleverd uiteraard) op in te nemen dat het overgrote deel van het zorgpersoneel geen idee heeft van de zorgkosten. En terwijl zij ook regelmatig een aanzet geven tot nader onderzoek, uitsluiten dat het iets anders is etc etc. Kortom kosten generen lijkt me eigenlijk dat daar meer een probleem zit. Meer dan bij het bewustzijn van de patiënt.
Er is ook een deel van het zorgpersoneel dat wel degelijk een idee heeft van de kosten. Voor een miljard (hoeveel drachmes zouden dat niet zijn) wordt gedeclareerd hetgeen niet gedaan is. De patiënt ziet de rekening toch niet, heeft geen weet van de kosten, de verzekeraar schuift wel uit de grote pot en onze maatschap moet toch ook de inkomsten op peil zien te houden. Misschien toch ineens een goede reden gevonden om de patiënt daadwerkelijk zorgkostenbewust te maken. Om de controle op de kosten van de verzekeraar over te nemen.
Heeeeelllll apart.